Three weeks ahead of a new adventure
Door: Gillian Bohan
Blijf op de hoogte en volg Gillian
26 December 2014 | Nederland, Utrecht
Vrijwel iedereen die dit leest zal weten dat dit jaar niet makkelijk voor mij is geweest. Het overlijden van mijn moeder, wat we aanzagen komen maar veel te snel is gegaan, was een zware slag in mijn leven. Een tijd waarin ik eigenlijk nergens zin meer in had want degene met wie ik al mijn nieuws wilde delen was er niet meer. Ik heb besloten dat ik iets wilde hebben om naartoe te werken, waar ik me op kon richten en wat me kon helpen de focus op een positiever iets te leggen. En zo kwam ik op deze reis.
Ik besloot dat ik graag mensen wilde helpen maar wel binnen mijn eigen vakgebied (fysiotherapie). Na lang zoeken en informeren kwam ik uit op een organisatie, PURE!. Alleen het enthousiasme waarmee voorgaande vrijwilligers hierover vertelden had me al bijna overtuigd. Ik heb hier toen contact mee gezocht en uiteindelijk de knoop doorgehakt: dit is precies wat ik nodig had!
19 januari vlieg ik naar Siem Reap, een grote stad in Cambodja. Ik zal hier gaan werken bij een "non government organisation", genaamd "Grace House Community Centre". Dit is een organisatie en tehuis gelegen in Kor Kranh, net 4km buiten Siem Reap. Deze organisatie richt zich op de mensen die in extreme armoede leven (wat in dit gebied ongeveer 30% van de populatie is).
Het doel van dit centrum is om de mensen binnen deze gemeenschap in staat te stellen om duurzaam en in minder armoede te leven door middel van het aanbieden van onderwijs, steun van familie en gezondheidszorg. Grace House biedt algemeen onderwijs en Engelse taallessen voor maar liefst 250 kinderen per dag. Verder biedt het centrum kleuteronderwijs, literatuur/taal/schrijflessen voor volwassenen en beroepsgerelateerde cursussen in duurzaam leven, tuinieren, elektriciteitsinstallatie en weven.
Mijn rol binnen deze organisatie ligt bij de kinderen. Ik zal gaan werken met een klein groepje van de kinderen die onderwijs krijgen, de zogeheten 'disability group'. Dit is een kleine groep kinderen die fysiek gehandicapt zijn en extra gezondheidszorg en fysiotherapie nodig hebben. Daarnaast ga ik training geven aan de lokale fysiotherapeuten die normaliter met deze kinderen werken, zodat alles wat ik de kinderen leer ook voortgezet word als ik er niet meer ben.
Ik zal hier 8,5 week vrijwilligerswerk doen. Daarna vlieg ik door naar Indonesië om hier te reizen en te backpacken. Ik begin in Jakarta en dit heeft voor mij persoonlijk veel emotionele waarde omdat mijn moeder geboren is in Jakarta en ik aankom op de dag dat mijn moeder jarig zou zijn. Het zal een zware maar bijzondere dag worden. Vanuit Jakarta trek ik verder door Indonesië tot 3 juni, want dan staat de terugreis gepland.
Ik vind het een spannende uitdaging maar heb er tegelijkertijd ook enorm veel zin in. Ik heb hier sinds september hard naartoe gewerkt en over iets meer dan drie weken begint de reis waar ik sinds de zomer naartoe werk dan echt.
Vanuit hier zal ik jullie op de hoogte houden hou mijn vrijwilligerswerk is, wat ik allemaal beleef en hoe mijn backpackavontuur door Indonesië zich verloopt. Er staat een hoop op de planning dus genoeg om te schrijven (en voor jullie te lezen) ;).
De volgende keer dat er een blog zal staan zit ik hoogstwaarschijnlijk in een land waar het 30 graden warmer is dan hier (eindelijk niet van die siberische temperaturen!)
Voor nu, geniet nog even van de feestdagen, eet veel oliebollen en drink veel champagne (zoals ik ook zou doen), en dan horen jullie snel meer van me.
CHUM RIEP LEAH
(tot ziens in Khmer - Cambodjaanse voertaal)
26 December 2014 - 13:44
Leanne:
Super tof Gill!!! Ik weet zeker dat dit de mooiste ervaring ever gaat worden! You go girl! X -
26 December 2014 - 18:00
Annika:
Ik ga NU een real size cardboard van je bestellen zodat ik toch nog elke dag tegen je kan aanpraten, samen kunnen zeuren over het werken en moe zijn, je mij elke dag kan herinneren goed te koken/eten, we samen jouw nieuwe filthy bASS tracks kunnen beluisteren, samen kunnen dansen en twerken en samen kunnen lachen en huilen.. Ben alleen bang dat als je in het ECHT 3 JUNI PAS weer terug bent, ik meerdere persoonlijkheden heb gekregen.. -
26 December 2014 - 21:45
Helma Dalhuisen:
Wow Gillian, wat fantastisch om dit te gaan doen. Weet hoe moeilijk dit jaar voor jullie was. Wat zou je moeder trots op je zijn!! Wens je heel veel succes en zal proberen een beetje te volgen wat je allemaal meemaakt. Groetjes en een goeie reis van je buurvrouw xx -
06 Januari 2015 - 20:07
Joyce Van Zuylen:
Super Gillian, wat geweldig. Heel veel succes daar en maak er wst moois van. Groetjes Joyce (moeder van Youri Siersma)